Eko-okna czerwiec 2020
enowiny.pl

Miasta

Rybnik
› Żory
› Jastrzębie-Zdrój
› Wodzisław Śląski
› Racibórz
› Region
Ogłoszenia:
  1. Motoryzacja
  2. Mieszkania
  3. Handel
  4. Usługi
  5. Finanse
  6. Zdrowie i Uroda
  7. Praca
  8. Różne
  9. Matrymonialne
  10. Dodaj ogłoszenie
To bardzo smutna wiadomość. Dzisiaj o godzinie 2 w nocy odeszła ośmiomiesięczna Ola. Dziewczynka, która urodziła się z połową serduszka. Dziecko przeszło operację, która naprawiła serduszko, ale podczas pobierania krwi przed zabiegiem coś poszło nie tak. Dziewczynka zatrzymała się. Rodzice twierdzą, że doszło do zaniedbania.
12.08.2020
0
Badanie w Szpitalu Psychiatrycznym w Rybniku przeprowadziła firma zewnętrzna, a personel musiał zaznaczać opcję, że „materiał pobrano od osoby ze styczności”. Ratownik nie miał kombinezonu tylko maseczkę. Wymazy pobrano na zlecenie wojewody.
10.08.2020
0
Tak stwierdził świadek - instruktor, u którego oskarżona o nieumyślne spowodowanie śmiertelnego wypadku na placu manewrowym wykupiła dodatkowe jazdy. 24 czerwca 2019 roku przejechała na terenie WORD-u w Rybniku 35-letniego Łukasza O. Wyrok w tej sprawie zapadnie prawdopodobnie 7 sierpnia.
07.07.2020
3
Ulewy, jakie minionej nocy przeszły przez region, zalały m.in. dom przy ulicy Skalnej w Rybniku-Niedobczycach. 86-letnia kobieta trafiła do szpitala. To kolejne podtopienie w tym rejonie!
27.06.2020
0
Rozmowa z Bartoszem Demczukiem, jednym z czterech Młodych Panów z Kabaretu Młodych Panów
10.05.2020
0
Uwaga, zmiany w czerwonej strefie! "Awansowało" do niej miasto Jastrzębie-Zdrój. Wcześniej do strefy czerwonej zaliczono w naszym regionie miasta Rybnik i Wodzisław Śląski oraz powiaty: rybnicki i wodzisławski
13.08.2020
0
Ugotowali obiad dla medyków ze szpitala zakaźnego (ZDJĘCIA)
22.05.2020   Racibórz, Region   Aktualności  

Najlepsi kucharze ugotowali obiad dla najlepszych w Polsce medyków

Siedmiu znanych kucharzy przygotowało mnóstwo zdrowego jedzenia dla lekarzy i pielęgniarek walczących z koronawirusem w Raciborzu. Na stołach pojawiły się zupy - kaszubska z ogonów wołowych oraz rybna. Na drugie danie były kasze z warzywami i indykiem, a potem deser.


Ireneusz Stajer

Regionalny szef kuchni firmy Unilever oraz inni kucharze z całej Polski ugotowali obiad dla lekarzy i pielęgniarek ze Szpitala zakaźnego w Raciborzu. Akcję zorganizowała Szkoła Podstawowa nr 1 z Oddziałami Integracyjnymi „na Ostrogu”. Przedsięwzięcie „Gotują najlepsi dla najlepszych” poszło bardzo sprawnie, kucharze uwinęli się przed czasem, a było ich aż siedmiu.

- Wszyscy jesteśmy pod wrażeniem ich kunsztu i szybkości. Przygotowali dwie różne zupy, pierwszą kaszubska z ogonów wołowych – mówi Danuta Michalczuk, kierownik gospodarczy w SP nr 1. Przepis dał szkole zaprzyjaźniony kucharz Tomasz Rusik z Gdyni, któremu niestety nie udało się przyjechać do Raciborza na wielkie gotowanie. Zupa z pieczonych ogonów wołowych, które podarował zakład rzeźniczy „Janeta” z Lubomi, gotuje się kilkanaście godzin. Dlatego obróbkę wstępną zrobiono dzień wcześniej w restauracji „Taaka Ryba” w Suminie. Firma darmowo prowadzi warsztaty kulinarne w „jedynce”.

Darczyńcy

- Warzywa przekazała współpracująca z nami firma „Bonduelle” oraz raciborska hurtownia artykułów rolno – spożywczych „Węglowski”. To była zupa główna, smakowała rewelacyjnie – cieszy się pani Danuta. Drugą była zupa rybna z owocami morza i dużą ilością warzyw, która ugotował szef kuchni restauracji „Taaka Ryba” Łukasz Gamoń.

Na drugie danie przygotowano kasze z warzywami, szparagami, bobem i indykiem, co było dziełem Pawła Kaczmarka, szefa kuchni Unilever Polska. Był jeszcze deser, na który składały się jabłka mrożone i świeże truskawki z kruszonką, podawany z kwiatami, by ładnie wyglądało. Autor: Robert Kopacz z Kielc.

Na odporność

- W przygotowanych daniach znalazły się składniki kuchni immunologicznej, wspierające odporność. Wiemy, że w tym okresie ważne jest dla lekarzy i pielęgniarek, żeby czuli się bezpiecznie – tłumaczy Paweł Kaczmarek. Potrawy przygotowali nadto: Michał Góra, Łukasz, Marcin Klich i dwóch kucharzy z Zakładu Karnego w Raciborzu. Żeby wszystko było zgodnie z obowiązującymi normami higieny, współpracująca ze szkołą firma „Hybryda” z Nędzy zaprosiła mikrobiologa. Jarosław Wilk z Krakowa reprezentował przedsiębiorstwo, które od ponad 20 lat zajmuje się higieną.

Dyrekcja dziękuje


Gotowe dania zawieziono do szpitala. Ekipie kucharzy i organizatorom przyszli podziękować dyrektor Ryszard Rudnik i ordynatorka oddziału zakaźnego. - Nasze szkolne kucharki ugotowały już raz posiłki dla raciborskiej służby zdrowia. Wówczas powędrowało do medyków 2,5 tysiąca pierogów przypomina Danuta Michalczuk. Akcję wsparli starosta Grzegorz Swoboda i prezydent Dariusz Polowy.

Do tematu wrócimy w środowych "Nowinach".

IrS
4
zdjęć
Dodaj komentarz

Komentarze

* - pole wymagane

Brak komentarzy
Czytaj także
pokaż więcej
Rybnik. Miasto z ikrą
e KULTURA
Możesz ten artykuł oznaczyć jako przeczytany
Bochenek
Nasza sonda
Czy jesteś za zaostrzeniem kar dla pijanych kierowców



enowiny.pl - blok

50515,51200,51188,50943,50851,50369,51211,51212,51210,51209,51208,51207,51206,51205,51204,51203,51202,51201,51199,51198,51197,51196,51195,51194,51193,51192,51191,51190,51189,51187,51186,51100,51098,51097,50909,50908,50735,50666,50581,50495,50400,50736,50580,50401,50293,50188,44450,44340,44173,43982,43745,41464,41185,41139,41093,40871,46258,46120,46045,46031,46034