Medhouse 6.09.2017-30.06.2018
Ostoja - Domki nad morzem
Eko-Okna 2
Eko-Okna 2

25 kwietnia 2018

Imieniny:

ładowanie...

złóż życzenia

Znak zodiaku: Byk
sprawdź horoskop

Ogłoszenia:
  1. Motoryzacja
  2. Nieruchomości
  3. Lokale
  4. Mieszkania
  5. Handel
  6. Usługi
  7. Finanse
  8. Praca
  9. Zwierzęta
  10. Różne
  11. Dodaj ogłoszenie
Karambol na rondzie Dorsten w Rybniku. Audi uderzyło w dwa inne samochody
25.04.2018
0
Za opracowanie nowego logo miasto zapłaciło 137 tysięcy złotych. I jak Wam się podoba efekt?
25.04.2018
0
Chłopak najadł się strachu. Na szczęście nie odniósł obrażeń. Na ziemię z sosny w rybnickim lesie nieopodal żorskiej obwodnicy ściągnęli go strażacy z grupy wysokościowej w Radzionkowie.
24.04.2018
0
Wczoraj na skrzyżowaniu ulicy Rybnickiej z Letnią doszło do groźnego zdarzenia drogowego. Jedno z aut zostało dosłownie zmiażdżone przez dwa inne pojazdy.
12.04.2018
0
Podczas demontażu obudowy w Ruchu Rydułtowy Kopalni Węgla Kamiennego ROW zginął 38-letni górnik. Został przysypany częścią stropu. Do tragedii doszło na głębokości 713 metrów.
11.04.2018
2
Złodziejkę, która oszukała poczciwego, starszego pana, zatrzymano
25.04.2018
0
Połomia już upiekła święcelniki! (ZDJĘCIA)
18.03.2018   Region   Aktualności  

Uczestnicy warsztatów

Tradycja pieczenia święcelników sięga w Połomi XII wieku. Mieszkańcy nie wyobrażają sobie wielkanocnego śniadania bez tego rarytasu.

Wielkanoc coraz bliżej, z tej okazji w Gminnym Ośrodku Kultury w Połomi odbyły się warsztaty pieczenia połomskiego święcelnika, czyli ciasta drożdżowego z nadzieniem z wędlin.

Święcelniki pod bacznym okiem sołtys Magdaleny Herman i pań z rady sołeckiej w Połomi przygotowali uczniowie z Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Połomi wraz z wójtem gminy oraz dyrektorem Gminnego Ośrodka Sportu.

Tradycja pieczenia święcelników sięga w Połomi XII wieku. Mieszkańcy nie wyobrażają sobie wielkanocnego śniadania bez tego rarytasu.

Święcelnik to ciasto półsłodkie, drożdżowe, faszerowane wędlinami, najlepiej własnego wyrobu, takimi jak boczek, wędzonka i kiełbasa. A robi się go dosyć prosto. Potrzeba kilograma mąki pszennej, 4 jajek, 10 dag drożdży, pół litra mleka, 10 dag cukru, szczypty soli i 20 dag masła lub margaryna. Na farsz przyda się pokrojona kiełbasa, boczek wędzony, baleron i szynka.

Po przygotowaniu i wyrośnięciu ciasta drożdżowego dzielimy je na dwie części, jedną wałkujemy na grubość ok. 1-1,5 cm, na środek kładziemy przygotowane wędliny i zawijamy w roladę. Tak zwinięte ciasto wkładamy do wysmarowanej tłuszczem formy, zaś górną powierzchnię ciasta smarujemy roztrzepanym jajem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (220 stopni C) i pieczemy ok. 45 minut. Podajemy dobrze wystudzone.

Źródło: UG Mszana

ADR
Dodaj komentarz

Komentarze

* - pole wymagane

Brak komentarzy
Czytaj także
pokaż więcej
Rybnik. Miasto z ikrą
e KULTURA
Możesz ten artykuł oznaczyć jako przeczytany
Tresna
Praca w Niemczech
Nasza sonda
Kto ma rację w sporze lekarzy z ministrem zdrowia?



45483,45663,45662,45661,45602,45598,45666,45665,45660,45657,45577,45659,45658,45656,45655,45654,45653,45548,45652,45651,45650,45634,45649,45648,45647,45646,45644,45643,45642,45641,45640,45604,45601,45588,45539,45538,45638,45600,45576,45533,45507,45639,45599,45575,45534,45508,44450,44340,44173,43982,43745,41464,41185,41139,41093,40871,44529,44441,44407,44342,44279,35489,35311,35310,30320,28101