Uczestnicy warsztatów / UG Mszana
Uczestnicy warsztatów / UG Mszana

Tradycja pieczenia święcelników sięga w Połomi XII wieku. Mieszkańcy nie wyobrażają sobie wielkanocnego śniadania bez tego rarytasu.

Wielkanoc coraz bliżej, z tej okazji w Gminnym Ośrodku Kultury w Połomi odbyły się warsztaty pieczenia połomskiego święcelnika, czyli ciasta drożdżowego z nadzieniem z wędlin.

Święcelniki pod bacznym okiem sołtys Magdaleny Herman i pań z rady sołeckiej w Połomi przygotowali uczniowie z Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Połomi wraz z wójtem gminy oraz dyrektorem Gminnego Ośrodka Sportu.

Tradycja pieczenia święcelników sięga w Połomi XII wieku. Mieszkańcy nie wyobrażają sobie wielkanocnego śniadania bez tego rarytasu.

Święcelnik to ciasto półsłodkie, drożdżowe, faszerowane wędlinami, najlepiej własnego wyrobu, takimi jak boczek, wędzonka i kiełbasa. A robi się go dosyć prosto. Potrzeba kilograma mąki pszennej, 4 jajek, 10 dag drożdży, pół litra mleka, 10 dag cukru, szczypty soli i 20 dag masła lub margaryna. Na farsz przyda się pokrojona kiełbasa, boczek wędzony, baleron i szynka.

Po przygotowaniu i wyrośnięciu ciasta drożdżowego dzielimy je na dwie części, jedną wałkujemy na grubość ok. 1-1,5 cm, na środek kładziemy przygotowane wędliny i zawijamy w roladę. Tak zwinięte ciasto wkładamy do wysmarowanej tłuszczem formy, zaś górną powierzchnię ciasta smarujemy roztrzepanym jajem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (220 stopni C) i pieczemy ok. 45 minut. Podajemy dobrze wystudzone.

Źródło: UG Mszana

Galeria

Image alt Image alt Image alt Image alt Image alt Image alt Image alt Image alt Image alt Image alt Image alt Image alt Image alt Image alt Image alt Image alt Image alt Image alt Image alt

Komentarze

Dodaj komentarz