Cieszyńskie ciasteczka / Materiały prasowe
Cieszyńskie ciasteczka / Materiały prasowe

Spotkanie z Adamem Omorczykiem zatytułowane "Ciasteczka cieszyńskie – tak pachną, tak smakują święta na Śląsku Cieszyńskim" odbędzie się 14 grudnia w bibliotece głównej przy ul. Wielkopolskiej 1a w Jastrzębiu.

Będzie to opowieść o drodze, jaką przeszły ciasteczka cieszyńskie od historycznych początków w kuchni cesarskiej Habsburgów na dzisiejsze stoły domostw Śląska Cieszyńskiego i nie tylko. O ich smakach, najważniejszych składnikach, kształtach i nazwach oraz o tym, jak zdobywają podniebienia ludzi spoza Cieszyńskiej Ziemi.

Adam Omorczyk, magister socjologii, członek KM Polskiej Akademii Olimpijskiej, członek Klubu Przedsiębiorcy w Cieszynie, od 2014 roku prowadzi własną ciastkarnię, bazującą na prawie stuletniej, gastronomicznej historii swojej rodziny, wypiekając przede wszystkim tradycyjne ciasteczka cieszyńskie, a także ciasta i torty. Firma zdobyła do tej pory kilka nagród za Ciasteczka cieszyńskie – m.in. Perłę 2015 na Międzynarodowych Targach Poznańskich za najlepszy produkt w Polsce w swojej kategorii.

Komentarze

Dodaj komentarz