Wicestarosta Grzegorz Kamiński pełni urząd od końca lutego zeszłego roku / www.powiatwodzislawski.pl

Złożył już rezygnację z członkostwa w zarządzie powiatu, co w czwartek będą głosowali radni. Powodem są nieprawidłowości w oświadczeniu majątkowym. Wicestarosta tłumaczy, że miał udziały w spółce, która jest w likwidacji i nie zarobił w niej ani grosza.

30 listopada radni powiatowi będą głosowali odwołanie z funkcji wicestarosty Grzegorza Kamińskiego.
Jak czytamy w projekcie uchwały, powodem jest naruszenie ustawowego zakazu prowadzenia działalności gospodarczej przez pracownika samorządowego. Sesja zaczyna się w samo południe, sprawa wicestarosty znajduje się w przedostatnim punkcie porządku obrad.
O nieprawidłowościach w oświadczeniu majątkowym zgłosił naczelnik urzędu skarbowego. Grzegorz Kamiński, który jest także radnym powiatowym, nie wpisał w dokumencie za ubiegły rok, że w jednej z firm ma 49 i pół udziału o łącznej wartości 2 475 zł. „Całkowity majątek spółki stanowił kapitał założycielski w wysokości 5 tys. zł” - czytamy w oświadczeniu Grzegorza Kamińskiego.
Tymczasem członkowie zarządu powiatu mogą posiadać w spółkach prawa handlowego nie więcej niż 10 proc. akcji lub udziałów. Jak widać, wicestarosta ma ich znacznie więcej. W wydanym przez niego oświadczeniu tłumaczy, że nie umieścił informacji o udziałach w firmie, bo sądził, że obowiązek taki nie istnieje w przypadku spółek w likwidacji. Jednocześnie informuje, że firma nie podjęła aktywnej działalności gospodarczej i nie osiągnęła żadnych dochodów. Wicestarosta nie zarobił w niej żadnych pieniędzy.
-Po otrzymaniu informacji o uwagach dotyczących oświadczenia majątkowego, podjąłem natychmiastowe działania konieczne do doprowadzenia zaistniałej sytuacji do stanu zgodnego z obowiązującym prawem. W chwili obecnej nie posiadam już żadnych udziałów w wyżej wymienionej spółce w likwidacji, ani żadnych innych w spółkach prawa handlowego – zapewnia Grzegorz Kamiński, który zrezygnował z członkostwa w zarządzie powiatu, a tym samym ze stanowiska starosty.
Jego decyzje będą głosowali w czwartek radni. Gdyby nawet zagłosowali przeciwko pozbawieniu Kamińskiego funkcji, zrobi to wojewoda z mocy prawa. Józef Szymaniec, naczelnik powiatowego wydziału promocji, kultury i sportu, mówi, że urząd przekazał do prokuratury informację o nieprawidłowościach w oświadczeniu majątkowym wicestarosty. Według starosty Ireneusza Serwotki, należy wyjaśnić wszystkie aspekty sprawy.