Pogoda potęguje chęć na idealnie schłodzone piwko, a szeroki wachlarz i różnorodność smaków oferowanych przez wystawców przyprawiają o zawrót głowy. W piątek na terenie kampusu ruszył Festiwal Piw Rzemieślniczych, I Rybnicki Zalew Dobrego Piwa. I choć – rzecz jasna – degustacje są ważne, to równie ważny, o ile nie ważniejszy, jest walor edukacyjny.
Małe, rzemieślnicze browary dzielą się swoją wiedzą, podpowiadają, w jaki sposób samemu można uwarzyć sobie piwo. W sobotę o godzinie 11 w punkcie informacji miejskiej Halo! Rybnik debata i wystawa, poświęcona rybnickiemu browarnictwu „Browarnicze Dziedzictwo Rybnika”.
Również w sobotę na stoisku Śląskiego Oddziału Terenowego Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych (na kampusie) odbędzie się pokaz warzenia piwa domowego.
Komentarze