Na Śląsku Opawskim trwa Tydzień Śląskiej Kuchni. W osiemnastu restauracjach można próbować regionalnych dań.
Autorzy publikacji poświęconej regionalnym daniom w Opawie przypominają między innymi, że przez ponad 400 lat (od 1327/1335 do 1742 roku) Śląsk w całości należał do Czeskiej Korony, dopiero w 1742 roku został rozdzielony pomiędzy Prusy i Austrię. Obecnie, jak wiadomo, większa część regionu leży w Polsce, a mniejsza w Republice Czeskiej. (cała publikacja dostępna TUTAJ)
Wspólne są jednak tradycje kulinarne, z których wywodzą się podobnie przygotowywane potrawy po obu stronach granicy. Należą do nich m.in brotka zwana też w Opawie bryją (wodzionka), sekané karbanátky (karminadle), šimla (słodki sos zwany u nas szymlyną). a także kultowy zestaw: kluski z roladą (hovězí rolády s bramborovými knedlíčky).
Tydzień Kuchni Śląskiej odbywa się już poraz czwarty, trwa od 21 do 30 kwietnia. - Główną ideą tego projektu jest powrót do typowych regionalnych specjalności w menu tutejszych restauracji i do korzystania z wysokiej jakości produktów regionalnych - mówią organizatorzy. Więcej informacji można znaleźć na stronie opavske-slezsko.cz.
Komentarze