Piwa z jubileuszową etykietą / Materiały prasowe
Piwa z jubileuszową etykietą / Materiały prasowe

Browar Zamkowy w Raciborzu wyprodukuje 500 tysięcy butelek piwa z etykietami prezentującymi najpiękniejsze miejsca w mieście. Mieszko SA wypuściła wisienki w likierze z grafik rynku, autorstwa Janusza Rzodeczki. Tak firmy świętują wspaniały jubileusz razem z miastem.

Browar Zamkowy i Mieszko SA przyłączyły się do obchodów 800-lecia nadania Raciborzowi praw miejskich. Pierwsza z firm przygotuje 500 tysięcy butelek piwa z jubileuszowymi etykietami przedstawiającymi najładniejsze zakątki nadodrzańskiego grodu.
Również Mieszko, produkując znakomite słodkości i zatrudniając wielu mieszkańców, tym razem swoje czekoladki (wisienki w likierze) wypuszcza w specjalnym opakowaniu. Umieszczona na nim grafika, autorstwa Janusza Rzodeczki, prezentuje raciborski rynek. Przedsięwzięcie browaru jest szczególne, bo w tym roku obchodzi i swój niezwykły jubileusz. Źródła podają, że piwo warzone w nim już 450 lat temu. – To data pierwszej wzmianki o browarze w raciborskim zamku. Obie rocznice (miasta i zakładu) są dla nas okazją do przygotowania limitowanej serię piw o wyjątkowych smakach. W sprzedaży jest już m.in. piwo Dubbel oraz Belgian Blond. Do ich stworzenia użyliśmy wyjątkowego szczepu drożdży, pochodzącego z belgijskich klasztorów – mówi Rajmund Petrzyk, mistrz piwowar Browaru Zamkowego w Raciborzu. Wyjątkowe będą również etykiety, podkładki oraz kufle.
Koneserzy złocistego z pianką, a przy okazji miłośnicy historii miasta będą mogli nabyć takie butelki od połowy kwietnia. - Planujemy wyprodukować serię 500 tysięcy butelek z sześcioma różnymi etykietami obrazującymi najpiękniejsze miejsca i zabytki Raciborza. W ten sposób przyłączamy się do świętowania 800-lecia nadania praw miejskich – podkreśla Mariusz Dudek, prezes browaru. Na tym nie koniec niespodzianek. Browarnicy uchylają rąbka tajemnicy i informują, że na Dni Raciborza uwarzą zupełnie nowy gatunek piwa. - Będzie to lekki trunek o niższej zawartości alkoholu, jego receptura właśnie jest opracowywana. Mam nadzieję, że raciborzanom zasmakuje. Zapraszamy do degustacji od 9 do 11 czerwca – zachęca Mariusz Dudek.

Komentarze

Dodaj komentarz