Panie z KGW Dębieńsko w finale konkursu Smaki Regionów / KGW Dębieńsko/Facebook
Panie z KGW Dębieńsko w finale konkursu Smaki Regionów / KGW Dębieńsko/Facebook

Koło Gospodyń Wiejskich z dzielnicy Czerwionki-Leszczyn zrobiły furorę w Częstochowie, gdzie odbył się niedawno finał regionalny Konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów

Jest to konkurs na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę województwa śląskiego. Do udziału w szesnastej edycji finału konkursu zakwalifikowano 53 produkty oraz 10 ekip w części gastronomicznej. Pierwsze miejsce zajęły panie z KGW Dębieńsku za wodzionkę oraz karminadle z ciaper kapustą. Danie to zostało również nominowane do nagrody Perła 2016, która będzie wręczana 25 września, na Wielkim Finale Konkursu podczas Targów "Smaki Regionów" w Poznaniu.
To jednak nie wszystkie sukcesy gospodyń. Również pierwsze miejsce zdobyły w kategorii regionalnych napojów bezalkoholowych za kompot z wieprzków, czyli z agrestu. Podobny sukces w tym samym konkursie odniósł też Browar Zamkowy z Raciborza, który za Piwo Raciborskie Miodowe zdobył pierwsze miejsce i nominację do Perły 2016. W sumie przyznano trzy nominacje za produkt i jedną za danie główne, z tego aż aż dwie przypadły uczestnikom z naszego regionu.

Galeria

Image alt Image alt Image alt Image alt Image alt Image alt Image alt

Komentarze

Dodaj komentarz