20014602
20014602


Patron lubomskich szkół znany jest przede wszystkim jako autor popularnych „Godek i bojek śląskich”. Urodził się w 1912 roku w Lubomi. Po ukończeniu nauki w renomowanym Gimnazjum Klasycznym w Rybniku oraz Państwowym Pedagogium w Krakowie przez wile lat uczył biologii i geografii w szkołach podstawowych i śednich regionu rubnicko – raciborskiego. W latach siedemdziesiątych ściśle współptracował ze śląską prasą oraz Polskim Radiem w Katowicach. Z tego okresu pochodzą też jego słynne godki.- Ojciec był człowiekim wszechstronnie wykształconym – mówi prof. Kazimierz Strzałka. – Wystarczy powiedzieć, że swobodnie posługiwał się łaciną i greką, ale także językami niemieckim, francuskim, angielskim i rosyjskim. To był prawdziwy poliglota i erudyta. Miał także zdolności plastyczne. Kilka jego obrazów i rzeźb nadal zdobi nasz rodzinny dom.W dniu nadania szkołom imienia i odsłonięcia tablicy pamiątkowej w miejscowymn Domu Kultury odbyła się uroczystość, w trakcie której dzieci gwarą opowiadały o dawnych lubomskich zwyczajach. Z nieukrywaną satysfakcją przysłuchiwała się temu beraniu w stylu Brunona Strzałki jedna z pierwszych recenzrentek jego utworów prof. Dorota Simonides. Nad sceną rozwieszno planszę z najbardziej ulubionym przez tego znanego lubomika powiedzeniem: "Piyrwyj to było blank inakszy niż dzisio”.- Brunon Strzałka czuł kulturę, gwarę i zwyczaje śląskie jak mało kto. - Potrafił to świetnie oddać w swojej twórczości. Dobrze się stało, że jego ziomkowie docenili go, nadając jego imię miejscowym szkołom- mówi prof. Simonides.Z okazji towarzyszących tym uroczystościom imprezom, gimnazjaliści wydali okolicznościowy numer swojej gazetki „Szalony Banan”. Opublikowali w niej m.in.oryginalny przepis na smażonka wg Brunona Strzałki: „Dwa jajca wbić do miski i rozfyrlać fyrlaczkom. Rozgrzoć masło abo margarina (a jak ni mocie to fet) na patelni. Potym wloć te rozfyrlane jaca na gorko patelnia i smażić na śednim łogniu. Drzewiannom warzechom szkrobać po dnie, aż się te jaca piyknie zetnom. Niy za długo, bo najlepszo smażonka je miynko i mokro”.Brunon Strzałka zmarł w 1977 roku w Krakowie. Jego ciało spoczywa w rodzinnym grobowcu na cmentarzu w Lubomi.

Komentarze

Dodaj komentarz