Jarosław Łyczko, czyli
Jarosław Łyczko, czyli "Smok" z Gorzyc odbiera nagrodę / Urząd Marszałkowski/ Aleksander Kotulecki

W tym samym konkursie wraz z żoną Katarzyną przyrządził również królika w śmietanie z buraczkami i zdobył drugie miejsce w kategorii na najlepsze danie i potrawę. Ich zakład produkcji spożywczej Smok z Gorzyc został nominowany do nagrody Perła 2015.
Finał konkursu odbył się podczas IX Festiwalu Sztuki Kulinarnej Aleja Dobrego Smaku w Częstochowie. Do udziału zakwalifikowano 33 produkty oraz 7 ekip w części gastronomicznej.
- Tegoroczna XV edycja charakteryzowała się wysokim i wyrównanym poziomem zgłoszonych potraw i produktów. Cztery produkty i jedno danie główne otrzymały nominację do nagrody Perła 2015, której wręczenie odbędzie się 20 września w wielkim finale konkursu podczas targów Smaki Regionów w Poznaniu - informuje Urząd Marszałkowski w Katowicach.
Warto wspomnieć, że nagrody są przyznawane w systmie Jakość Tradycja. Jest to krajowy system jakości żywności uznany przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi i służy wyróżnianiu żywności wysokiej jakości z uwzględnieniem produktów tradycyjnych (bez GMO). Opracowany został przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Związek Województw Rzeczypospolitej Polskiej.

Więcej informacji na temat wojewódzkiego konkursu TUTAJ

Galeria

Image alt Image alt Image alt Image alt Image alt Image alt Image alt Image alt Image alt Image alt Image alt Image alt

Komentarze

Dodaj komentarz