W tym samym konkursie wraz z żoną Katarzyną przyrządził również królika w śmietanie z buraczkami i zdobył drugie miejsce w kategorii na najlepsze danie i potrawę. Ich zakład produkcji spożywczej Smok z Gorzyc został nominowany do nagrody Perła 2015.
Finał konkursu odbył się podczas IX Festiwalu Sztuki Kulinarnej Aleja Dobrego Smaku w Częstochowie. Do udziału zakwalifikowano 33 produkty oraz 7 ekip w części gastronomicznej.
- Tegoroczna XV edycja charakteryzowała się wysokim i wyrównanym poziomem zgłoszonych potraw i produktów. Cztery produkty i jedno danie główne otrzymały nominację do nagrody Perła 2015, której wręczenie odbędzie się 20 września w wielkim finale konkursu podczas targów Smaki Regionów w Poznaniu - informuje Urząd Marszałkowski w Katowicach.
Warto wspomnieć, że nagrody są przyznawane w systmie Jakość Tradycja. Jest to krajowy system jakości żywności uznany przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi i służy wyróżnianiu żywności wysokiej jakości z uwzględnieniem produktów tradycyjnych (bez GMO). Opracowany został przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Związek Województw Rzeczypospolitej Polskiej.
Więcej informacji na temat wojewódzkiego konkursu TUTAJ
Komentarze