Stoły uginały się od wielkanocnych smakołyków / Iza Salamon
Stoły uginały się od wielkanocnych smakołyków / Iza Salamon

Kolorowe, ze wstążek, z atłasu, z kordonka, de coupage, faszerowane, na twardo, w sałatkach, przystawkach, na kanapkach - czyli jaja pod każdą postacią można było dzisiaj smakować, kupować i podziwiać na Jarmarku Wielkanocnym w Parku Leśnym w Leszczynach.
Tradycyjnie już panie z kół gospodyń wiejskich z całej gminy i miasta Czerwionka - Leszczyny przygotowały wiele świątecznych pyszności, m.in. szynki, kiełbasy, pasztety, paszteciki, paschę, sałatki oraz wielkanocny żurek. Upiekły baby, babki, mazurki oraz rozmaite ciasta.
Trudno wymienić wszystkie potrawy na dzisiejszym jarmarku. Gospodynie, jak co roku, włożyły naprawdę wiele pracy i serca w przygotowanie.
Podobnie napracowali się również rękodzielnicy, którzy na straganach wystawiali przeróżne ozdoby świąteczne.
Wśród uczestników wielkanocnej imprezy była m.in. grupa Seniorów z Zameczku, Aktywne Kobiety z Czerwionki, Hufiec ZHP z Czerwionki - Leszczyn oraz samorządowcy.
Więcej o tym, jak można z papieru upleść koszyczek, czy też jak zrobić sałatkę śledziową pod pierzynką, przeczytacie w świątecznych "Nowinach".

Galeria

Image alt Image alt Image alt Image alt Image alt Image alt Image alt Image alt Image alt Image alt

Komentarze

Dodaj komentarz