Straż miejska w Rybniku przypomina, że handel grzybami może się odbywać jedynie w placówkach handlowych lub na targowiskach. Osoba sprzedająca powinna posiadać atest na grzyby świeże lub na grzyby suszone, w zależności od oferowanego asortymentu.
Atest wydaje się jedynie na partię badanych grzybów przeznaczoną do sprzedaży, której maksymalny okres przechowywania wynosi 48 godzin w temperaturze do 10 °C i jest on wydawany przez klasyfikatorów grzybów lub grzyboznawców. Atest taki można pozyskać w Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Rybniku.
- Zwracamy również uwagę osobom, które zdecydują się na zakup grzybów świeżych, by kupowały jedynie całe okazy. Nie dopuszcza się do sprzedaży grzybów rozdrobnionych, samych trzonów lub trzonów oddzielonych od kapeluszy w ilości przekraczającej liczbę kapeluszy. Grzyby nie mogą być zapleśniałe, nie mogą w nich występować żywe larwy lub kanaliki po larwach muchówek - apeluje rybnicka straż miejska.
Ponadto funkcjonariusze sprawdzają, czy osoby trudniące się handlem posiadają wpis do ewidencji działalności gospodarczej i czy handlują w miejscach do tego wyznaczonych.
Komentarze