Cukiernicy i piekarze stanęli na wysokości zadania! / Archiwum
Cukiernicy i piekarze stanęli na wysokości zadania! / Archiwum

Międzyszkolny konkurs cukierniczy i piekarski o puchar Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego pokazał, że rzemiosło może być piękne!
Wzięło w nim udział 14 uczniów z siedmiu szkół kształcących w zawodach cukiernik i piekarz w Rybniku, Jastrzębiu, Żorach i Zabrzu. W szranki stanęli uczniowie kształcący się w zawodzie piekarza i cukiernika oraz jedna przedstawicielka szkoły gastronomicznej. Konkurs składał się z części praktycznej i teoretycznej. Etap praktyczny polegał na wykonaniu dzieł, poddawanych ocenie przez mistrzów – instruktorów praktycznej nauki zawodu.
Każdy cukiernik miał do wykonania dzieło o tematyce m.in. zimy lub karnawału. Ten etap konkursu przeprowadzono w zakładzie cukierniczym Bulinek w Rybniku, którego właścicielem jest Mirosław Pawlaszczyk. Zwyciężczyniami zostały: Angelika Gamon (Zespół Szkół Spożywczych w Zabrzu), Marzena Kajzerek (Zespół Szkół nr 2 w Jastrzębiu) oraz Agnieszka Parol (Zasadnicza Szkoła Zawodowa Izby Rzemieślniczej w Rybniku), które uzyskały niemal identyczne noty.
Zadaniem młodych piekarzy było wykonanie pieczywa zdobionego ciastem martwym, serii chałek oraz koncepcyjnego wyrobu artystycznego. Gospodarzem tej części była piekarnia Niewelt. Najlepszymi uznano: Mateusza Koniecznego, Patryka Klozaka (obaj z Zespołu Szkół nr 1 w Żorach) oraz Klaudię Konior (Zasadnicza Szkoła Zawodowa Izby Rzemieślniczej w Rybniku). Uczniowie ci znacznie wyprzedzali poziomem swych kwalifikacji zawodowych pozostałych.
Najlepsze wyniki części teoretycznej uzyskali w kategorii cukiernik: Mateusz Dypczak i Damian Mola (Zespół Szkół nr 1 w Żorach), Agnieszka Widera (Zespół Szkół Spożywczych w Zabrzu), a w kategorii piekarz: Patryk Klozak (Zespół Szkół nr 1 w Żorach), Grzegorz Żebrowski i Klaudia Konior (oboje z Zasadniczej Szkoły Zawodowej Izby Rzemieślniczej w Rybniku).

Komentarze

Dodaj komentarz