Ostoja - Domki nad morzem
ładowanie...

23 czerwca 2017

Imieniny:

ładowanie...

złóż życzenia

Znak zodiaku: Rak
sprawdź horoskop

Ogłoszenia:
  1. Motoryzacja
  2. Nieruchomości
  3. Lokale
  4. Mieszkania
  5. Handel
  6. Usługi
  7. Finanse
  8. Zdrowie i Uroda
  9. Praca
  10. Różne
  11. Dodaj ogłoszenie
Gzel to ulubione miejsce wypoczynku wielu rybniczan, ale teraz przedstawia smutny widok: brzeg jest usiany martwymi małżami, które gniją w upale. Ja jest przyczyna, czy woda jest zanieczyszczona, co na to służby ochrony środowiska?
22.06.2017
0
W mieście mieszka ponad 16 tysięcy osób z różnymi niepełnosprawnościami. Urzędnicy próbowali znaleźć się na ich miejscu, aby dowiedzieć się, jak można ułatwić im życie. M.in. wiceprezydent poruszał się na wózku inwalidzkim.
21.06.2017
0
Miała dostać nagrodę za pomoc w ujęciu hakera, a straciła oszczędności życia. 64-latka wrzuciła do kosza na śmieci 50 tysięcy zł, bo uwierzyła mężczyźnie podającemu się za funkcjonariusza CBŚ!
21.06.2017
2
Marek Chowaniec miał tylko podstawić samochód. Ale tak się spodobał, że dostał epizodyczną rólkę w serialu "Diagnoza"!
21.06.2017
1
Z powierzchni ziemi znikają m.in. budynki przy ulicy Jutrzenki i Boguszowickiej. Długo się buduje, ale burzy bardzo szybko.
19.06.2017
0
Znany skoczek z Wisły Piotr Żyła zaangażował się w kampanię społeczną „Przejście oddaj pieszym”. Dziś w Żorach rozdawał zapachy i przypominał kierowcom o bezpiecznej jeździe
22.06.2017
0
Zozwor, skorzyca i grzebyczki, czyli święta w kuchni
21.12.2011   Region   Aktualności   Wydanie: 2011/51 (2839)
Szukając świątecznego klimatu dawnej, śląskiej kuchni, warto sobie przypomnieć trzy stare śląskie słowa, dzisiaj praktycznie już nieużywane. To zozwor, skorzica i grzebyczki czy też nelki.
Tak Ślązacy nazywali kiedyś trzy podstawowe przyprawy korzenne: imbir, cynamon oraz goździki. W świątecznych potrawach nie mogło ich zabraknąć. Przy okazji warto wspomnieć, że po śląsku „korzyni” oznaczało pieprz. Ślązacy lubili korzenne przyprawy i używali ich szczególnie do potraw świątecznych.
– Przede wszystkim w śląskiej kuchni przed świętami musi woniać kapustą, grzybami, masłem i piernikiem. A piernik to przede wszystkim przyprawy. Tak jak i dzisiaj, kiedyś w pierniku musiała być skorzica i grzebyczki, tak samo jak w kompocie z pieczek, czyli z suszonych owoców. Cynamon dodawany był do kołocza z jabłkami. Kiedy przeglądam stare śląskie przepisy, sprzed ponad stu lat, te przyprawy tam są, nasi dziadkowie bardzo jej lubili – mówi Remigiusz Rączka, najbardziej znany śląski kucharz, równocześnie nauczyciel w Zespole Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu.
Oprócz walorów smakowych, zozwor, skorzica i grzebyczki mają także działanie zdrowotne. Działają bowiem rozgrzewająco, antybakteryjnie i przeciwbólowo, pomagają przy przeziębieniach. – Żeby jeszcze lepiej woniało w kuchni przed świętami, to wbijam goździki do apluziny, czyli pomarańczy i kładę taki pachnący stroik na stół – dodaje Remigiusz Rączka.



Polecamy: Zozworki na świąteczny stół
Warto wspomnieć, że w wielu śląskich domach piekło się na święta, ale też i na inne okazje, tak zwane „zozworki”, czyli ciasteczka imbirowe. Są to kruche ciasteczka z dużą ilością tego imbiru.
Ten stary, śląski przepis ma w swoich zbiorach Remigiusz Rączka, dzięki temu możemy go przypomnieć.
Do wypieku potrzebujemy 1-2 łyżeczki płaskie imbiru (zozworu), 30 dag cukru, 2 żółtka, 2 jajka, 30 dag mąki krupczatki oraz tłuszcz lub wosk pszczeli do smarowania blachy. Cukier należy utrzeć z żółtkami i jajami na puszystą masę, dodać przesianą mąkę i imbir. Całość dobrze wyrobić i rozwałkować na płaty o grubości około 5 mm. Foremkami wykrawamy ciastka, które należy pozostawić na około 3-4 godzin, aby ciasto przeleżało i nabrało imbirowego smaku. Dopiero po tym czasie układamy je na wysmarowaną blachę i pieczemy w niezbyt gorącym piekarniku. Po wystudzeniu wkładamy do ciemnego, zamkniętego słoja lub puszki.
Podajemy po dwóch-trzech dniach.
Dodaj komentarz

Komentarze

* - pole wymagane

Brak komentarzy
Czytaj także
pokaż więcej
e KULTURA
Rybnik. Miasto z ikrą
Możesz ten artykuł oznaczyć jako przeczytany
Tresna
Praca w Niemczech
Nasza sonda
Czy podoba ci się pomysł na promocję Rybnika poprzez kręcenie serialu telewizyjnego?



25525,43568,43564,43561,43553,43536,43572,43571,43570,43569,43566,43567,43563,43562,43560,43558,43550,43548,43557,43556,43555,43554,43545,43544,43543,43542,43541,43540,43539,43538,43537,43565,43559,43525,43516,43510,43546,43494,43417,43351,43300,43552,43495,43438,43419,43366,43122,43090,43009,42902,42830,41464,41185,41139,41093,40871,43511,43418,43367,43301,43224,35489,35311,35310,30320,28101