Ostoja - Domki nad morzem
ładowanie...

30 kwietnia 2017

Imieniny:

ładowanie...

złóż życzenia

Znak zodiaku: Byk
sprawdź horoskop

Ogłoszenia:
  1. Motoryzacja
  2. Nieruchomości
  3. Lokale
  4. Mieszkania
  5. Handel
  6. Usługi
  7. Finanse
  8. Zdrowie i Uroda
  9. Praca
  10. Szukam pracy
  11. Dodaj ogłoszenie
Spotkali się ludzie, którzy 60 lat temu zaczynali naukę w pierwszej klasie SP nr 1 w Rybniku. Klasa liczyła 42 uczniów, na spotkaniu zjawiło się 17 osób.
30.04.2017
0
Na szczęście wypogodziło się. Na rynku jest całkiem sporo ludzi.
30.04.2017
0
Poziom wody w rzekach opada, choć w niektórych nadal jest wysoki. Sytuacja wraca jednak do normy. Wojewoda śląski odwołał alarm przeciwpowodziowy.
30.04.2017
0
Wedle prokuratury Ryszard Winiarski miał podać nieprawdę w oświadczeniu majątkowym. Starosta nie przyznaje się do winy i odmawia składania wyjaśnień.
28.04.2017
0
Kierowcy z Transgóru domagają się podwyżki płac. We wtorek wyszli na ulicę.
25.04.2017
4
Zwycięska drużyna z Żor będzie nas 20 maja reprezentować w Katowicach, a jeśli tam wygra, pojedzie też na mistrzostwa krajowe!
30.04.2017
0
Zozwor, skorzyca i grzebyczki, czyli święta w kuchni
21.12.2011   Region   Aktualności   Wydanie: 2011/51 (2839)
Szukając świątecznego klimatu dawnej, śląskiej kuchni, warto sobie przypomnieć trzy stare śląskie słowa, dzisiaj praktycznie już nieużywane. To zozwor, skorzica i grzebyczki czy też nelki.
Tak Ślązacy nazywali kiedyś trzy podstawowe przyprawy korzenne: imbir, cynamon oraz goździki. W świątecznych potrawach nie mogło ich zabraknąć. Przy okazji warto wspomnieć, że po śląsku „korzyni” oznaczało pieprz. Ślązacy lubili korzenne przyprawy i używali ich szczególnie do potraw świątecznych.
– Przede wszystkim w śląskiej kuchni przed świętami musi woniać kapustą, grzybami, masłem i piernikiem. A piernik to przede wszystkim przyprawy. Tak jak i dzisiaj, kiedyś w pierniku musiała być skorzica i grzebyczki, tak samo jak w kompocie z pieczek, czyli z suszonych owoców. Cynamon dodawany był do kołocza z jabłkami. Kiedy przeglądam stare śląskie przepisy, sprzed ponad stu lat, te przyprawy tam są, nasi dziadkowie bardzo jej lubili – mówi Remigiusz Rączka, najbardziej znany śląski kucharz, równocześnie nauczyciel w Zespole Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu.
Oprócz walorów smakowych, zozwor, skorzica i grzebyczki mają także działanie zdrowotne. Działają bowiem rozgrzewająco, antybakteryjnie i przeciwbólowo, pomagają przy przeziębieniach. – Żeby jeszcze lepiej woniało w kuchni przed świętami, to wbijam goździki do apluziny, czyli pomarańczy i kładę taki pachnący stroik na stół – dodaje Remigiusz Rączka.



Polecamy: Zozworki na świąteczny stół
Warto wspomnieć, że w wielu śląskich domach piekło się na święta, ale też i na inne okazje, tak zwane „zozworki”, czyli ciasteczka imbirowe. Są to kruche ciasteczka z dużą ilością tego imbiru.
Ten stary, śląski przepis ma w swoich zbiorach Remigiusz Rączka, dzięki temu możemy go przypomnieć.
Do wypieku potrzebujemy 1-2 łyżeczki płaskie imbiru (zozworu), 30 dag cukru, 2 żółtka, 2 jajka, 30 dag mąki krupczatki oraz tłuszcz lub wosk pszczeli do smarowania blachy. Cukier należy utrzeć z żółtkami i jajami na puszystą masę, dodać przesianą mąkę i imbir. Całość dobrze wyrobić i rozwałkować na płaty o grubości około 5 mm. Foremkami wykrawamy ciastka, które należy pozostawić na około 3-4 godzin, aby ciasto przeleżało i nabrało imbirowego smaku. Dopiero po tym czasie układamy je na wysmarowaną blachę i pieczemy w niezbyt gorącym piekarniku. Po wystudzeniu wkładamy do ciemnego, zamkniętego słoja lub puszki.
Podajemy po dwóch-trzech dniach.
Dodaj komentarz

Komentarze

* - pole wymagane

Brak komentarzy
Czytaj także
pokaż więcej
Rybnik. Miasto z ikrą
e KULTURA
Możesz ten artykuł oznaczyć jako przeczytany
Tresna
Metalmania BOK
Nasza sonda
Czy jesteś za referendum w sprawie reformy oświaty?




Praca w Niemczech
25525,43091,43087,43086,43072,43046,43089,43084,43083,43082,43081,43080,43079,43077,43076,43075,43074,43073,43071,43070,43069,43068,43067,43066,43065,43063,43062,43061,43060,43059,43057,43088,43064,43021,43013,42989,43050,43004,42952,42898,42833,43051,43011,43007,42962,42957,43090,43009,42902,42830,42717,41464,41185,41139,41093,40871,43022,42990,42904,42831,42767,35489,35311,35310,30320,28101