ładowanie...

28 lutego 2017

Imieniny:

ładowanie...

złóż życzenia

Znak zodiaku: Ryby
sprawdź horoskop

Ogłoszenia:
  1. Motoryzacja
  2. Nieruchomości
  3. Lokale
  4. Mieszkania
  5. Handel
  6. Usługi
  7. Finanse
  8. Zdrowie i Uroda
  9. Praca
  10. Podaruję
  11. Dodaj ogłoszenie
Do zdarzenia miało dojść w sobotę, 18 lutego. Policja szuka osoby podejrzewanej o zgwałcenie nastolatki. Prokuratura nie ujawnia żadnych szczegółów.
27.02.2017
1
Mieszkańcy twierdzą, że większość zanieczyszczeń przepływa przez granicę i domaga się m.in. negocjacji z naszym krajem.
26.02.2017
1
Posłowie uczcili w Sejmie postać kapłana w 30. rocznicę jego śmierci. W Rybniku, rodzinnym mieście założyciela ruchu Światło – Życie, odbędzie się premiera poświęconego mu filmu.
26.02.2017
0
Rodzina podejrzewała, że pan Andrzej nie żyje. – Ale podejrzenia to jedno, a dowody to co innego. Teraz wreszcie będę mogła pochować ojca – mówi nam córka zamordowanego.
24.02.2017
2
Grupa działaczy twierdzi, że zakład szykowano do przejęcia przez kapitał zachodni. JSW stanowczo zaprzecza i tłumaczy swoje działania dobrem spółki.
24.02.2017
5
Stowarzyszenie Wędkarstwa Sportowego "Babiczok" z gminy Nędza zorganizowało pierwsze podlodowe zawody wędkarskie. Największą wyciągniętą z wody rybą był prawie 70-centymetrowy sandacz
27.02.2017
0
Zozwor, skorzyca i grzebyczki, czyli święta w kuchni
21.12.2011   Region   Aktualności   Wydanie: 2011/51 (2839)
Szukając świątecznego klimatu dawnej, śląskiej kuchni, warto sobie przypomnieć trzy stare śląskie słowa, dzisiaj praktycznie już nieużywane. To zozwor, skorzica i grzebyczki czy też nelki.
Tak Ślązacy nazywali kiedyś trzy podstawowe przyprawy korzenne: imbir, cynamon oraz goździki. W świątecznych potrawach nie mogło ich zabraknąć. Przy okazji warto wspomnieć, że po śląsku „korzyni” oznaczało pieprz. Ślązacy lubili korzenne przyprawy i używali ich szczególnie do potraw świątecznych.
– Przede wszystkim w śląskiej kuchni przed świętami musi woniać kapustą, grzybami, masłem i piernikiem. A piernik to przede wszystkim przyprawy. Tak jak i dzisiaj, kiedyś w pierniku musiała być skorzica i grzebyczki, tak samo jak w kompocie z pieczek, czyli z suszonych owoców. Cynamon dodawany był do kołocza z jabłkami. Kiedy przeglądam stare śląskie przepisy, sprzed ponad stu lat, te przyprawy tam są, nasi dziadkowie bardzo jej lubili – mówi Remigiusz Rączka, najbardziej znany śląski kucharz, równocześnie nauczyciel w Zespole Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu.
Oprócz walorów smakowych, zozwor, skorzica i grzebyczki mają także działanie zdrowotne. Działają bowiem rozgrzewająco, antybakteryjnie i przeciwbólowo, pomagają przy przeziębieniach. – Żeby jeszcze lepiej woniało w kuchni przed świętami, to wbijam goździki do apluziny, czyli pomarańczy i kładę taki pachnący stroik na stół – dodaje Remigiusz Rączka.



Polecamy: Zozworki na świąteczny stół
Warto wspomnieć, że w wielu śląskich domach piekło się na święta, ale też i na inne okazje, tak zwane „zozworki”, czyli ciasteczka imbirowe. Są to kruche ciasteczka z dużą ilością tego imbiru.
Ten stary, śląski przepis ma w swoich zbiorach Remigiusz Rączka, dzięki temu możemy go przypomnieć.
Do wypieku potrzebujemy 1-2 łyżeczki płaskie imbiru (zozworu), 30 dag cukru, 2 żółtka, 2 jajka, 30 dag mąki krupczatki oraz tłuszcz lub wosk pszczeli do smarowania blachy. Cukier należy utrzeć z żółtkami i jajami na puszystą masę, dodać przesianą mąkę i imbir. Całość dobrze wyrobić i rozwałkować na płaty o grubości około 5 mm. Foremkami wykrawamy ciastka, które należy pozostawić na około 3-4 godzin, aby ciasto przeleżało i nabrało imbirowego smaku. Dopiero po tym czasie układamy je na wysmarowaną blachę i pieczemy w niezbyt gorącym piekarniku. Po wystudzeniu wkładamy do ciemnego, zamkniętego słoja lub puszki.
Podajemy po dwóch-trzech dniach.
Dodaj komentarz

Komentarze

* - pole wymagane

Brak komentarzy
Czytaj także
pokaż więcej
Rybnik. Miasto z ikrą
e KULTURA
Możesz ten artykuł oznaczyć jako przeczytany
Praca w Niemczech
Tresna
Metalmania BOK
Nasza sonda
Czy obawiasz się uciążliwości związanych z rozbiórką części hałdy Szarlota?



25525,42559,42552,42548,42535,42527,42560,42558,42557,42556,42555,42554,42553,42551,42550,42549,42547,42546,42545,42544,42543,42542,42541,42540,42539,42538,42537,42536,42534,42533,42532,42526,42516,42488,42463,42453,42507,42426,42370,42305,42238,42509,42444,42429,42402,42369,42514,42443,42383,42214,41715,41464,41185,41139,41093,40871,42508,42445,42382,42302,42255,35489,35311,35310,30320,28101