Krupniok to przysmak – mówi Krzysztof Skorupski, specjalista ds. sprzedaży w zakładzie Ernestyna Janety / Zakład Ernestyna Janety
Krupniok to przysmak – mówi Krzysztof Skorupski, specjalista ds. sprzedaży w zakładzie Ernestyna Janety / Zakład Ernestyna Janety
Po kołoczu śląskim na liście produktów regionalnych prawdopodobnie znajdzie się krupniok!
Symbolem miasta powinien być nie szczupak, ale… krupniok, bo Rybnik i okolice to zagłębie krupniokowe. – W waszym regionie działa najwięcej na Śląsku zakładów z tradycjami, dla których krupniok to sztandarowy produkt. Warto o tym pamiętać, skoro staramy się o wpisanie go na listę produktów regionalnych – mówi Grzegorz Miketa, dyrektor Śląskiego Cechu Rzeźników i Wędliniarzy w Katowicach. Teraz, kiedy urząd marszałkowski wraz z cechem, Izbą Rzemieślniczą oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Katowicach wystąpił z inicjatywą zarejestrowania krupnioka śląskiego, nasi wędliniarze z większą uwagą spojrzeli na ten niby zwykły wyrób.
– Krupniok może stać się symbolem naszego województwa, bo jaki inny produkt jest u nas bardziej popularny? – pyta retorycznie dyrektor Miketa. Obecnie cech zbiera informacje o krupnioku. Z Dąbrówki Wielkiej koło Piekar Śląskich otrzymał ciekawostkę z kroniki parafialnej. – Jest to informacja z 1906 roku, że podczas śląskiego odpustu podaje się kapustę zasmażaną z krupniokami – mówi Grzegorz Miketa. Kolejną ciekawostkę przysłał Ernestyn Janeta, wędliniarz w Lubomi (powiat wodzisławski). – Posłałem „Godki i bojki śląskie” autorstwa prof. Brunona Strzałki, który mieszkał po sąsiedzku. Spisał wspomnienia z dzieciństwa, także o krupnioku – mówi przedsiębiorca.
Przypomnijmy, że na listę produktów chronionych prawem unijnym wpisano już śląski kołocz. Postarali się o to piekarze i cukiernicy z Opolszczyzny. Starania o wpisanie krupnioka podjęli rzemieślnicy z województwa śląskiego. – Nie jest to jednak żadna wojna z Opolem o krupnioki. Chodzi o to, że krupnioki to jest coś, co może wypromować i rozsławić nasz region – dodaje Grzegorz Miketa. Rzemieślnicy zastanawiają się także nad wyznaczeniem granic geograficznych krupnioka. Bo tam, gdzie kończy się krupniok, zaczyna się kaszanka. – To jednak zupełnie coś innego. Nasz krupniok ma znacznie bogatszy skład. To głowizna wieprzowa, wątróbka, gotowane podgardle oraz krupy, czyli po śląsku kasza – wyjaśnia Ernestyn Janeta.
Krupniok został już wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych, którą prowadzi resort rolnictwa. Jest to jednak tylko zabieg promocyjny, który nie daje żadnej ochrony. Teraz producenci muszą założyć formalną grupę, która wystąpi o rejestrację krupnioka, ale to tylko kwestia czasu.
17

Komentarze

  • do Unii? do Unii? 13 grudnia 2011 22:55już narobiłem w gacie ze szczęścia. Donald Tusk weźmie pod tą kaszne znów pożyczki i wybuduje w Rybniku ORLIKA .
  • jo je z tela WIDAC BOLI ŚLĄZAKÓW PRAWDZIWY POST ZNAWCY TEMATU. 12 grudnia 2011 09:41POTWIERDZAM ,ŻE TO GOROLE PRZYWIEZLI KASZANĘ NA ŚLĄSK.
  • jo je stond no popatrz co za skarby te gorole przywieźli na Śląsk! 11 grudnia 2011 18:23a jo żech se myśloł, że yno rajzyntasza z papyndekla, a w nij szczewiki po opie
  • Znawca tematu TO GOROLE NA ŚLĄSK PRZYWIEŹLI KASZANKĘ.A HANYSY 11 grudnia 2011 09:52 KTÓRYCH NIE BYŁO STAĆ ZROBIĆ TAKIEGO SPECYFIKU,POMIESZALI KRUPY Z ŚWIŃSKĄ KRWIĄ I MAJĄ KRUPNIOK.
  • Kornela z Radlina Tydzień temu jak Chińczyk sprzedawał ten Śląski 11 grudnia 2011 09:48specyfik na targu.
  • Rączka :) Bez tydziyń żymlok, we świynta gonska.. 10 grudnia 2011 18:30kuchnia ślońska, o kuchnia ślońska :):)
  • Alojz Keby tak żymlok to bołbych za. 10 grudnia 2011 10:52Ale kaszana to niy przyndzie.
  • Hanek Do cygona 09 grudnia 2011 21:38ty chyba chłopie piszesz o polskiej kaszance! a nie o naszym krupnioku!
  • dobra konkurencja Śląskie krupnioki tak jak wodzionka! Najlepsze!!! 09 grudnia 2011 20:14a tu czytam, że chcecie karać za brak czapki na zdjęciu? Ludzie, litości!!!! Niech sanepid idzie do sklepu Chińczyków. Smród aż się w głowie kręci, sama chemia, która zabija. Ale tam jakoś dziwnie sanepidu nie ma.
  • cygon bzdura 09 grudnia 2011 19:57Kto zna krupniok . Tam niema zadnego miesa ;glowizny watroby ;Czy wy wszyscy wiecie co to KRUPNIK: To krew krupy i przyprawy.To co wy nazywacie krupniokiem z miesem to moze byc tylko ,PRESWOSZT; PRESWURST
  • Krupniok Po co od razu tak się czepiać? 09 grudnia 2011 19:50Przecież sanepid nie ocenia na podstawie zdjęć w gazecie! A u pana Janety w zakładzie jest bardzo czysto, wręcz sterylnie. Nie bądźcie złośliwi, bo to fajny zakład i robi dobre wyroby
  • Sanepid A gdzie ten masorz ma nakrycie głowy przy środku spożywczym ?. 09 grudnia 2011 11:10Należało by mu dać 200 zł. A krupnioki robą kiepskie.
  • Darek z Jastrzębia-Zdroju Sens życia 09 grudnia 2011 10:49Jakby nie było krupnioków to nie byłoby po co zyć. Dyć to jest lepsze od szynki czy kiełbasy:)
  • Ślonzok Do Maty 08 grudnia 2011 15:16Marta zgłoś się na badania póki je refunduje NFZ bo do zakładu mosz chyba niedaleko czuc to z pisanio i chyba cię zawiło tą atmosferą
  • gremio I dobrze!!! 08 grudnia 2011 09:54Marta, jak dla ciebie to jest gówno to po co to kupujesz/jesz? A z ziemniakami i smażoną kapustą jest palce lizać :D
  • Marta Wawoczny Moj pies tego niy chce żrać ,a Rybnik sie 08 grudnia 2011 07:54tym gównem chce promować.
  • ALOJZY KONSEK POCO PROMOWAĆ RYBNIK KRUPNIOKIEM.? 08 grudnia 2011 07:50.NAS W CAŁYM ŚWIECIE ZNAJĄ DZIĘKI SZPITALOWI NA GLIWICKIEJ.TO CHYBA WYSTARCZY.

Dodaj komentarz