Darko
LO Noblistów
Weninger
Eko-okna czerwiec 2020
LO Noblistów
Eko-okna czerwiec 2020
Darko

Miasta

Rybnik
› Żory
› Jastrzębie-Zdrój
› Wodzisław Śląski
› Racibórz
› Region
Ogłoszenia:
  1. Motoryzacja
  2. Nieruchomości
  3. Mieszkania
  4. Handel
  5. Usługi
  6. Finanse
  7. Zdrowie i Uroda
  8. Praca
  9. Różne
  10. Matrymonialne
  11. Dodaj ogłoszenie
Tak stwierdził świadek - instruktor, u którego oskarżona o nieumyślne spowodowanie śmiertelnego wypadku na placu manewrowym wykupiła dodatkowe jazdy. 24 czerwca 2019 roku przejechała na terenie WORD-u w Rybniku 35-letniego Łukasza O. Wyrok w tej sprawie zapadnie prawdopodobnie 7 sierpnia.
07.07.2020
0
Pożyczki z niezwykle niskim oprocentowaniem, poręczenia kredytów i leasingów, dotacje oraz szkolenia i doradztwo – to tylko niektóre z form wsparcia dla śląskich przedsiębiorców, które oferuje Fundusz Górnośląski SA. Spółka wymiernie pomaga również właścicielom firm w dobie pandemii koronawirusa.
30.06.2020
0
Ulewy, jakie minionej nocy przeszły przez region, zalały m.in. dom przy ulicy Skalnej w Rybniku-Niedobczycach. 86-letnia kobieta trafiła do szpitala. To kolejne podtopienie w tym rejonie!
27.06.2020
0
Zgodnie z wytycznymi ministra zdrowia w całym kraju ruszyły zakłady fryzjerskie. Odwiedziliśmy dziś w południe 18 maja salon „Metamorfoza” w Żorach-Rowniu. Okazuje się, że zajęte są już wszystkie terminy... aż do początku czerwca.
18.05.2020
1
Rozmowa z Bartoszem Demczukiem, jednym z czterech Młodych Panów z Kabaretu Młodych Panów
10.05.2020
0
Skropić cytryną, obłożyć cebulą
15.12.2010   Region   Aktualności   Wydanie: 2010/50 (2786)

Jak przyrządzić dobrego karpia na wigilijny stół? Zapytaliśmy o to szefów kuchni z restauracji Leśniczówka w Wodzisławiu oraz Biały Dom w mikołowskiej dzielnicy Paniówki, a także znanego śląskiego kucharza – Remigiusza Rączkę.
Jak się okazuje, tajemnicą smaku świątecznej ryby są sok z cytryny i cebula, białe wino, a nawet czosnek. Roman Pierzchlewicz, szef kuchni w Leśniczówce, radzi, aby karpia umyć, zasolić i przez 12-15 godzin potrzymać w zalewie z cebuli. Jak zrobić taką zalewę? Obrać i poszatkować cebulę, skropić cytryną, aż puści sok. Dodać soli, pieprzu, wegety.
– Karp to specyficzna ryba przyrządzana głównie na święta i tak powinno zostać. Nie polecam innych ryb na wigilijnym stole, karp jest najlepszy. Do tego kapusta zasmażana z grzybami i puree ziemniaczane z przysmażoną cebulką i masłem – mówi Roman Pierzchlewicz. Radzi też, aby każdą rybę przed smażeniem przyprawić odpowiednio wcześniej. Skropić cytryną, białym winem czy też natrzeć ziołami. Podobny sposób na karpia ma szef kuchni Białego Domu w gliwickiej dzielnicy Paniówki. Również poleca oczyszczoną rybę mocno skropić cytryną, obłożyć cebulą i przed smażeniem włożyć do lodówki minimum na 20 godz. Przyprawić solą, pieprzem i zieloną pietruszką. – Pęczek zielonej pietruszki czy też zielonego selera można włożyć do środka sandacza czy pstrąga. Należy też natrzeć rybę wegetą. Tak przyprawione są bardzo smaczne – mówi Andrzej Grąbczewski, szef kuchni Biały Dom.
Remigiusz Rączka z Wodzisławia, znany z telewizyjnych pokazów śląski kucharz, poleca karpia po oczyszczeniu lekko przemrozić. – W domu używamy dużo cebuli i czosnku. Cebula ma właściwości antybakteryjne, a czosnek powoduje, że mięso kruszeje. I koniecznie karp powinien być smażony na maśle – dodaje pan Remigiusz.
Ważne jest także to, z jakiego źródła karp pochodzi. Warto kupować ryby z gospodarstw ekologicznych, z oczyszczonych stawów, gdzie tradycyjnie karmi się je zbożem.

Czytaj też:

Apetyt na karpia

A może sum?

Skropić cytryną, obłożyć cebulą

izis
Dodaj komentarz

Komentarze

* - pole wymagane

Piotr Przybecki 2020-05-23 22:58:00
Ryba i cytryna? Brrrr....
Powiem tak: Polscy rybacy bałtyccy, jak robią dla siebie jakąkolwiek rybę smażoną czy wędzoną, nie używają w ogóle cytryny. No bo po co zabijać kwasem smak pysznej ryby? To tylko hodowcy ryb dla zabicia smaku paszy soi GMO lub producenci fałszywego różowego chilijsko-norweskiego hodowlanego anty-ekologicznego stwora zwanego w Polsce ?łosoś norweski? zalecają cytrynę. Taka jest prawda, Jaśnie Państwo Od Cytryny, ha, ha, ha... Smacznej brrr Bardzo Kwaśnej Cytryny życzy Wam Polak i Słowianin Piotr Przybecki
Czytaj także
pokaż więcej
Rybnik. Miasto z ikrą
e KULTURA
Możesz ten artykuł oznaczyć jako przeczytany
enowiny.pl - blok
Nasza sonda
Czy jesteś za zaostrzeniem kar dla pijanych kierowców



LEON - KOPIA

19994,50943,50886,50851,50472,50369,50947,50946,50945,50944,50942,50941,50940,50939,50938,50936,50935,50934,50933,50932,50931,50930,50929,50928,50927,50926,50925,50924,50923,50922,50921,50909,50908,50902,50895,50894,50735,50666,50581,50495,50400,50736,50580,50401,50293,50188,44450,44340,44173,43982,43745,41464,41185,41139,41093,40871,46258,46120,46045,46031,46034